Öncelike kanunumuzda yer alan nafaka türleri şunlardır;
Tedbir Nafakası : Boşanma davası açılmadan önce veya boşanma davası sırasında bir eşin veya henüz reşit olmamış çocukların geçimini sağlayabilmesi için ödenen nafaka türüdür.
Yoksulluk Nafakası : Evlilik birliğinin boşanma neticesinde sonlanması ile yoksulluğa düşecek taraf için diğer eşin ödediği nafaka türüdür.
İştirak Nafakası : Boşanma davası neticesinde reşit olmamış çocuğun bakım ve gözetimi için velayet kendisine bırakılmayan eşin ödediği nafaka türüdür.
Yardım Nafakası : Bu nafaka türünün boşanma davası ile bir ilgisi olmayıp yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy, üstsoy veya kardeşlere ödenen nafaka türüdür.
Bu nafakalara dayalı davaları açıklamak gerekirse;
Tedbir nafakası, ayrı yaşamakta haklı olduğunu ispatlayan bir eşin boşanma kararı olmadan da talep edebileceği bir nafaka türüdür. Bu, mahkemede açılacak bir dava ile istenebilecek bir taleptir. Boşanma davası açıldıktan sonra da davayı açan kişi veya reşit olmayan çocukların geçiminin sağlanabilmesi için tedbir nafakası talep edilebilir. Bu nafaka türü için tarafların kusurlarına değil mahkeme sürecinde ekonomik olarak mağduriyet yaşayıp yaşamamalarına bakılacaktır. Tedbir nafakası, boşanma davasının kesinleşmesine kadar devam eder, boşanma kararının kesinleşmesi ile son bulur.
Türk Medeni Kanununa göre boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olan taraf, boşandığı eşinden daha fazla kusurlu olmamak kaydıyla yoksulluk nafakası talebinde bulunabilir. Yani yoksulluk nafakası talep edebilmenin ilk şartı, boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olmaktır. Diğer şart ise boşanılan eşten evliliğin sona ermesinde daha kusurlu olmamaktır.
Yoksulluk nafakasının kendiliğinden sona erme süresi bulunmamaktadır. Ancak kendisine nafaka ödenen kişi yeniden evlenirse veya resmiyette evlenmese bile başka bir kişiyle evli gibi hayat sürerse, yoksulluk şartı ortadan kalkarsa mahkemeden yoksulluk nafakasının kaldırılması talep edilebilir. Bu talep nafakanın kaldırılması davası olarak adlandırılmaktadır.
İştirak nafakası reşit olmayan çocuğun velayetinin kendisine bırakılmadığı tarafın, çocuğun bakım ve gözetimi için ödediği nafaka türüdür. Bu nafakanın miktarı; çocuğun yaşı, çocuğun eğitim ve sağlık durumu, anne ve babanın ekonomik gücü gibi hususların değerlendirilmesi ile belirlenir. İştirak nafakası kural olarak çocuğun reşit olması, evlenmesi ya da mahkeme kararı ile erginliğine karar verilmesi ile sona erer.
Yardım nafakası boşanma davası ile ilgili bir nafaka türü olmayıp yeme, giyinme, barınma, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak geliri olmayan kişilerin altsoy, üstsoy veya kardeşlerinden talep ettiği bir nafaka türüdür. Bu nafakanın talep edilmesi yolu da yine mahkemede dava açmak şeklindedir.
Nafaka davalarının dava dilekçelerinin hazırlanması, dava sürecinde yazılması gerekli tüm dilekçelerin yazılması, kişinin haklı olduğu durumların ispat edilmesi, duruşmalarda kişinin hak ve alacaklarının korunması ancak nafaka davalarında deneyimli bir avukat tarafından yürütülmelidir. Çünkü; nafaka davaları sürecini yürütebilmek hukuki bilgi ve birikim gerektiren bir şey olup, haklı olmanın haklı çıkmak anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Dilekçelerde unutulan veya yanlış yazılan bir şeyin büyük hak kayıplarına sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bozüyük’te yer alan hukuk büromuzda, nafaka davası açmak isteyen kişilere hukuki destek sağlanması, nafaka davası dilekçelerinin hazırlanması, nafaka davalarında kişilerin avukatlığının yapılması konularında hizmet vermekteyiz. Nafaka davalarınızda hukuki olarak danışmak ve hizmet almak için Sevinç&Sağlam Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.